0 TILL RECEPTET ❱❱
Idag testade jag för första gången att laga min favoriträtt, det vill säga pappas kycklinglevergryta. Var lite orolig att det skulle smaka annorlunda med havregrädde, men det blev faktiskt väldigt gott! Dock går det inte att jämföra med pappas, den kommer nog alltid vara bäst! 
 
Ingredienser (4 portioner):
  • 450 g Kycklinglever
  • 1 paket Bacon
  • 6 normalstor Champinjoner
  • 1 iMat Matlagningsgrädde 
  • 1½ Hönsbuljong
  • Mjölkfritt margarin eller olja
  • Salt 
  • Peppar 
Till servering:
  • Jasminris 
 
Gör såhär:
  1. Dela leverbitarna på hälften, skär bacon och champinjoner i lagom stora bitar.
  2. Bryn lever, bacon och champinjoner i mjölkfritt smör eller margarin till levern fått färg runt om.
  3. Tillsätt iMat och hönsbuljong, krydda med salt och peppar och låt koka på svag värme medans du kokar ris! 

Kycklinglevergryta med bacon och champinjoner

1 TILL RECEPTET ❱❱
Efter intervallträning i stormen så fixade jag en mumsig frukost till mig och K. Fibergröt med linfrön och frysta bär, mums! 
Jag tog hallon och jordgubbar, men det är lika gott med frukt eller andra bär!
 
Ingredienser (två portioner):
  • 2 dl Fiberhavregryn
  • 1 dl Linfrön
  • 4 dl Vatten 
  • Salt
  • Bär 
 
 
 Gör såhär: 
  1. Koka ihop havregryn med linfrö, vatten och salt.
  2. Servera med bär.

Fibergröt med linfrön och frysta bär

2 TILL RECEPTET ❱❱
Ingredienser (4 portioner):
  • 3 Kycklingfiléer
  • 1 burk Kokosmjölk
  • 1 Hönsbuljong 
  • Curry
  • Oregano 
  • Peppar
  • (Maizena om man vill ha tjockare sås) 
Till servering:
  • Jasminris 
  • Grönsaker eller en god sallad
Gör såhär: 
  1. Skär kycklingfiléerna i bitar och bryn i lite curry
  2. Koka upp kokosmjölken i en kastrull, tillsätt hönsbuljong och krydda med curry, oregano och peppar efter smak. Tänk på att kokosmjölken kräver mer kryddning än grädde!
  3. När du är nöjd med smaken på currysåsen så häll i din kyckling och låt sjuda några minuter. Vill man ha tjockare sås, kan man tillsätta lite maizena!
  4. Servera med jasminris och grönsaker eller en god sallad!

Mjölkfri Kyckling med Curry

2 TILL RECEPTET ❱❱
Ingredienser (4 portioner)
  • 7-8 dl Vetemjöl
  • 4 tsk Bakpulver
  • 1 tsk Salt
  • 100 g mjölkfritt magrarin 
  • 3 dl Vatten 
Gör såhär: 
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Skär margarinet i bitar och blanda ner i bunken, finfördela med fingrarna tills det bli en grynig massa. 
  4. Tillsätt vattnet och rör ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om det skulle behövas, men inte mer än att degen precis börjar släppa från bunken. 
  5. Dela degen i fyra lika stora delar och platta ut till runda kakor på ett bakplåtspapper. Ha lite mjöl på händerna så blir det lättare att arbeta med degen. 
  6. Skär ett kryss i kakorna med hjälp av en vass kniv, t.ex. en grillkniv, även här hjälper det lite om man har mjöl på kniven. Ta sedan en gaffel och gör prickar i kakorna
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. 

Mjölkfria Scones

1 TILL RECEPTET ❱❱
 
Pajdeg (4 portioner):
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
 
 Fyllning: 
  • 4 Laxfileer
  • 600 g Babyspenat(färsk/tinad)
  • ½ Rödlök
  • 4 Ägg
  • ca 4 msk Dill
  • Salt
  • Peppar
 
 
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Blanda mjöl och margarin till en grynig massa. Tillsätt 3 matskedar vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila kallt en stund. Tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda pajskalet ca 10 min.
  3. Blanda ägg, dill salt och peppar i en skål. Skär laxen i små kuber och hacka löken, varva sedan spenaten med laxen och löken pajskalet, och häll till sist äggblandningen över fyllningen.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.

Lax och spenatpaj

2 TILL RECEPTET ❱❱
Mjölk och glutenfria knäckebröd!
 
Ingredienser:
  • 2 dl Majsmjöl
  • 1/2 dl Linfrön
  • 1 dl Sesamfrön
  • 2/3 dl Solroskärnor
  • 1/3 dl Pumpakärnor
  • 1/2 dl Olivolja
  • 2 dl Kokande vatten
  • Flingsalt
 
Gör såhär
  1. Rör ihop mjöl, linfrön, sesamfrön, solroskärnor, pumpakärnor och olivolja. Tillsätt sedan det kokande vattnet och vänd runt tills smeten blir smidig.
  2. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och bre ut jämnt över hela med hjälp av en slickepott, så att det blir ett par mm tjockt.
  3. Gör sedan försiktigt mönster i smeten med hjälp av slickepotten, så att det blir lättare att bryta knäckebrödet i bitar sedan. 
  4. Krossa knappt en näve flingsalt över och sätt in i nedre delen av ugnen i ca 1h och 20 min på 150 grader.

Mormors underbara knäckebröd

1 TILL RECEPTET ❱❱
 
Kycklingen (3 portioner):
  • 3 kycklingfiléer 
  • 1 paket parmaskinka
  • Peppar
  • Oregano
 
Minirösti:
  • 1 påse Krispiga minirösti med vitlök
 
Sås:
  • 2 dl iMat fraiche
  • 2 msk äkta majonnäs (från Kavli)
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
 
 
  1. Sätt ugnen på 225 grader, när ugnen kommit upp i grader sätt in minirösti i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
  2. Medan minirösti är i ugnen så linda in kycklingfiléerna i parmaskinka, krydda med peppar och oregano och stek i en stekpanna tills kycklingen är färdig.
  3. Blanda iMat fraiche, majonnäs och pressad vitlök i en skål.
  4. Servera tillsammans med grönsaker eller en god sallad! 

Parmalindad kycklingfilé med krispiga vitlöks min...

1 TILL RECEPTET ❱❱
Jag hade tyvärr inte tomater hemma, så jag blandade lite krossade tomater med iMat Fraiche
 
Pajdeg (4 portioner)
  • 150 g mjölkfritt margarin från t.ex. Milda 
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
 
Fyllning: 
  •  400 gram köttfärs 
  •  1,25 dl vatten
  •  1 påse Old El Paso Spice Mix for Tacos
  •  1,5 msk Old El Paso Jalapeños, hackade
  •  2 dl iMat Fraiche från Oatly
  •  3 st tomater 
 
Till servering: 
  • En god sallad!
 
Gör såhär: 
  1. Sätt ugnen på 225°C. Blanda mjöl och margarin till en grynig massa. Tillsätt 3 matskedar vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila kallt en stund. Tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda pajskalet ca 10 min.
  2. Bryn köttfärsen i lite margarin eller olja. Tillsätt kryddmix och 1,25 dl vatten. Låt sjuda under omrörning på svag värme 10-15 min eller tills vattnet kokat in. Tillsätt jalapeños. 
  3. Lägg köttfärsfyllningen i pajskalet, bre över iMat Fraiche, skiva tomaterna och fördela ovanpå.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min eller tills pajen fått fin färg.

Mjölkfri Tacopaj